Na nietolerancję pokarmową cierpieć mogą zarówno dzieci, jak i dorośli. Nieleczona może prowadzić do poważnych schorzeń. Jak ją rozpoznać i jak leczyć?
Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na pewien określony rodzaj żywności lub jej składnik. Nietolerancja jest cechą osobniczą. Do najczęstszych nietolerancji pokarmowych należą te na mleko i laktozę oraz gluten i pszenicę.
Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa często mylona jest z alergią pokarmową. Obie dolegliwości, choć dają podobne objawy, mają różne przyczyny. Alergia pokarmowa w przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowej jest spowodowana czynnikami immunologicznymi. Przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca znane. Uznaje się, że występuje ona wtedy, gdy organizm nie wytwarza enzymu niezbędnego do trawienia konkretnego składnika zawartego w produkcie spożywczym. Na przykład: nietolerancja laktozy to zaburzenie, które polega na tym, że ludzki organizm nie może w pełni rozkładać oraz wchłaniać laktozy zawartej mleku.
Nietolerancja pokarmowa u dzieci
U dzieci nietolerancja pokarmowa objawia się w pierwszych dniach życia, gdy karmione jest ono mlekiem matki lub mlekiem zastępczym, zawierającym cukier mleczny – laktozę. Może się także objawić na późniejszym etapie, przy rozszerzaniu diety. U dzieci nietolerancja pokarmowa objawia się wysypką skórną, swędzeniem skóry, bólem brzucha, biegunkami, wymiotami i wzdęciami.
U dorosłych najczęstszymi objawami nietolerancji pokarmowej są: wzdęcia, mdłości, uczucie pełności, odbijanie, biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Wystąpić może chroniczne zmęczenie, depresja, migrena, ból pleców, uogólnione bóle w układzie ruchu – bóle kości, mięśni i stawów; zmiany skórne: łuszczyca, trądzik. Przewlekła nietolerancja pokarmowa może prowadzić do niedokrwistości, uszkodzenia wątroby, cukrzycy II typu, nadwagi.
Diagnostyka nietolerancji pokarmowej
Rozpoznanie nietolerancji pokarmowych nie jest łatwe ze względu na niespecyficzność objawów, a także złożony skład samej żywności. Punktem wyjścia diagnostyki nietolerancji pokarmowej powinna być konsultacja z internistą lub pediatrą, w razie potrzeby z gastroenterologiem.
Aby zdiagnozować nietolerancję pokarmową, warto wykonać badanie nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG4 oraz IgG. U ponad 50 proc. cierpiących na nadwrażliwość pokarmową mechanizm chorobowy wiąże się z obecnością immunoglobulin IgG4/IgG. Badanie IgG wydaje się mieć zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy ostry stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Leczenie nietolerancji pokarmowych polega na eliminacji z diety produktów, które nie są dobrze tolerowane przez organizm.